Jump to content

Bine ai venit pe comunitatea Club FIATFan România! Te rugăm să te înregistrezi sau să te autentifici ca membru pentru a beneficia de toate funcționalitățile forumului.

Se caută moderatori pentru secțiunile aferente modelelor de mașini.

Condiții:
1. Bună stăpânire a limbii române în scris.
2. Disponibilitate timp minimum 15 minute/zi.

Dacă ești interesat, dă-ne un mesaj privat la @Diomet sau @blueeies

mobiloil

Stiați că...

Recommended Posts

ACEA:

ACEA Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile. Cea mai mare realizare a acestei asociatii a fost editarea unei norme pentru uleiuri, care simplifica foarte tare alegerea uleiului de la benzinarie de catre client

 

ABURIREA GEAMURILOR POATE FI CAUZATA DE ACTIONAREA BUTONULUI DE RECIRCULARE A AERULUI?:

Daca ati comutat in modul de recirculare a aerului si mentineti aceasta optiune timp indelungat geamurile se pot aburi, obstructionand astfel vizibilitatea.

 

ACIDUL CONTINUT DE BATERIE ESTE CAUSTIC?:

Acidul continut de baterie este

caustic si trebuie sa evitati contactul acestuia cu pielea, ochii sau imbracamintea.

Puteti indeparta imediat acidul varsat accidental prin clatire cu apa curata.

 

acumulator.jpg

 

ACVAPLANAREA SE PRODUCE PE DRUMURI UMEDE?:

Un anumit nivel de apa pe suprafata carosabilului poate fi suficient pentru a cauza acvaplanarea, chiar daca:

- conduceti cu viteza scazuta;

- adancimea profilului de rulare a pneurilor in paramentrii recomandati.

 

AIRBAGURILE NU SE SUBSTITUIE CENTURILOR DE SIGURANTA?:

Airbagurile ofera protectie suplimentara dar nu se substituie centurilor de siguranta.

In cazul in care centurile de siguranta nu sunt cuplate, sistemele electronice care declansaza umflarea Airbag-urilor nu vor functiona.

Pentru reducerea riscului de accidentare grava sau fatala, asigurati-va ca toti ca ocupantii autovehiculului (in special femeile insarcinate): - poarta, permanent, in mod corect centurile de siguranta; - sunt asezati in pozitie adecvata; - spatarul scaunului este pozitionat cat mai aproape de verticala posibil.

 

set-complet-airbag-volan.jpg


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

BECURILE CU XENON FUNCTIONEAZA LA TENSIUNE INALTA?:

Becurile cu xenon functioneaza la tensiune

inalta, folosind descarcarea in gaz, in locul filamentului, pentru a genera o lumina mai intensa. Este recomandat sa nu indepartati personal capacul unui bec cu xenon, ci sa apelati la un atelier de specialitate care detine cunostinte tehnice si echipamente necesare efectuarii lucrarilor.

 

Xenonul este un gaz nobil incolor si inodor, folosit la umplerea tuburilor luminiscente pentru a emite o lumina intens stralucitoare chiar si in timpul zilei; acesta confera luminii farurilor o nuanta albastruie.

 

BECURILE POT EXPLODA CAND SUNT INLOCUITE?:

Becurile si lampile pot fi foarte fierbinti iar din acest motiv, ar fi indicat sa le lasati sa se raceasca inainte de a le inlocui.

Nu este indicat sa utilizati becuri care au fost supuse socurilor mecanice deoarece acestea pot exploda si va pot rani.

Din cauza faptului ca becurile cu halogen cat si cele cu xenon sunt presurizate este posibil sa explodeze cand le inlocuiti.(este recomandata purtarea de ochelari si manusi de protectie la inlocuirea acestor tipuri de becuri).


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

CA VOLVO A INVENTAT CENTURA DE SIGURANTA CU PRINDERE IN 3 PUNCTE?:

Volvo Nils Bohlin este inginerul care a inventat centura de siguranta cu prindere in 3 puncte. Acest nou sistem de siguranta a fost lansat de compania VOLVO in anul 1959.

 

 

CARE SUNT SPECIFICATIILE ACEA PENTRU ULEIURILE AUTO?:Specificatiile ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile) pentru uleiul auto:

 

* A1 - Ulei multigrad pentru motoare pe benzina, stabil la forfecare la temperaturi medii, asigura economie de combustibil.

* A2 - Ulei multigrad de vascozitate normala pentru motoare pe benzina.

* A3 - Ulei multigrad stabil la forfecare, de mica volatilitate. Proprietati foarte bune de curatire, stabilitate excelenta.

* B1 - Ulei pentru motoare diesel, stabil la forfecare la temperaturi medii si sarcini mici, asigura economie de combustibil.

* B2 - Ulei pentru motoare diesel de sarcina mica.

* B3 - Ulei pentru motoare diesel de sarcina mica. Depaseste prescriptiile B1, B2 privind conditiile de uzura, depuneri si formarea de funingine.

* B4 - Avantajos, in primul rand, in motoarele diesel cu injectie directa.

* E1 - Ulei pentru interval normal de schimb, motoare usor supraalimentate.

* E2 - Ulei pentru interval normal de schimb, motoare mediu supraalimentate.

* E3 - Superior normei E2-96, ulei SHPD, asigura curatenie si protectie antiuzura impecabila. Satisface EURO 1 si EURO 2.

* E4 - Norma mai severa decat E3, asigura cel mai lung interval de schimb.

* E5 - Asigura curatire mai buna a pistonului, protectie ridicata la uzura, stabilitate mai buna la oxidare.

 

CE FEL DE ROTI TREBUIE SA FOLOSITI?:Trebuie sa utilizati roti ale caror dimensiuni sunt conforme cu specificatiile din documentele de inregistrare a autovehiculului.

Riscul utilizarii altor tipuri de roti: - in functie de automobil, spatiul de manevra pentru janta si pentru pneu nu mai poate fi garantat;

- franele rotilor sau componentele sasiului pot fi deteriorate.

 


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

CE REPREZINTA SIGLA AUDI?:

Cele "patru inele" (cercuri) din sigla AUDI simbolizeaza unificarea in 1932 a celor patru producatori de autovehicule: Audi, DKW, Horch si Wanderer.

Traducerea numelui HORCH = asculta, auzi in latina: AUDI.

 

CE REPREZINTA SIGLA ALFA ROMEO?:

Crucea rosie si sarpele care decoreaza sigla Alfa Romeo reprezinta emblema orasului de resedinta a marcii - Milano, crucea amintind de Cruciade. Figurina care este mancata de sarpe reprezinta un sarazin.

 

CE REPREZINTA SIGLA BMW?:

Sigla BMW reprezinta o elice de avion in miscare, albastrul semnificind cerul. Aceasta deoarece BMW (Bayerische Motoren Werke – Uzinele de motoare din Bavaria) a construit motoare pentru avioanele militare germane în al doilea razboi mondial.

 

CE REPREZINTA SIGLA CITROEN?:

Simbolul ales de Andre Citroen pentru automobilele sale provine de la activitatea de inceput a acestuia in industria auto. Citroen a inceput prin a construi roti de transmisie, cele doua V-uri rasturnate reprezentînd "dintii" de pe rotile respective.

 

CE REPREZINTA SIGLA FERRARI?:

Calutul cabrat purtat astazi de masinile Ferrari a fost la inceput emblema unui faimos pilot italian de avioane din primul razboi mondial, Francesco Baracca, decedat în misiune. Parintii acestuia l-au convins pe Enzo Ferrari sa adopte pe masinile sale de curse simbolul fiului lor.

 

CE REPREZINTA SIGLA FORD?:

Harold Wills, mina dreapta a lui Henry Ford, cistigase bani in tinerete tiparind carti de vizita, iar cand Henry se afla in cautarea un logo pentru marca lui de automobile in 1903, Wills s-a pus pe treaba. Tipul de litera de pe sigla Ford este acelasi folosit de Wills pe cartile de vizita. Ovalul a apãrut în 1912, iar fondul albastru în 1927, o data cu lansarea lui Model A.

 

CE REPREZINTA SIGLA LAMBORGHINI?:

Logo-ul Lamborghini este simplu de descifrat: este vorba de un taur dezlantuit. Ferruccio Lamborghini iubea coridele. Acest lucru reiese nu numai din logo, ci si din numele purtate de automobilele Lamborghini de-a lungul timpului. Aproape toate au purtat numele unor tauri celebri sau ale unor rase nobile de tauri.

 

CE REPREZINTA SIGLA LOTUS?:

Literele ingemanate din partea de sus a siglei sunt initialele fondatorului Lotus, Anthony Colin Bruce Chapman. Nu se stie de ce a ales numele Lotus pentru compania sa. Fondul verde este celebra nuanta British Racing Green, purtata de masinile de curse britanice, iar fondul galben simbolizeaza zilele insorite pe care Chapman le dorea pentru compania sa.


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

CE REPREZINTA SIGLA MASERATI?:

La fel ca în cazul Alfa Romeo, sigla Maserati reprezinta orasul de resedinta al marcii. Tridentul este simbolul traditional al orasului Bologna, locul unde se construiau inainte automobilele Maserati.

 

CE REPREZINTA SIGLA MAZDA?:

Logo-ul Mazda a fost realizat de Rei Yoshimara, un renumit creator de imagine pentru corporatii, V-ul reprezentînd o pereche de aripi intinse. Pentru Mazda, acestea simbolizeaza "creativitatea, simtul misiunii, delicatetea si flexibilitatea caracteristice marcii".

 

CE REPREZINTA SIGLA MITSUBISHI?:

Cele trei diamante (sau trei romburi) ale siglei Mitsubishi reprezinta elicea unui vapor, amintind de activitatea de inceput a constructorului nipon.

 

CE REPREZINTA SIGLA PEUGEOT?:

Leul de pe sigla Peugeot provine de la emblema orasului Belfort, loc unde a fost construit unul dintre primele modele Peugeot. Autorul emblemei orasului, Bartholdi, este unul si acelasi cu sculptorul care a realizat Statuia Libertatii din New York.

 

CE REPREZINTA SIGLA PORSCHE?:

Emblema Porsche este in mare parte identica cu cea a orasului Stuttgart, construit pe locul unei ferme de armasari – de unde si calul de pe sigla. Coarnele de cerb si dungile rosu-negru provin de la steagul Regatului Wurtemberg (actualmente landul Baden-Wurtemberg).

 

CE REPREZINTA SIGLA RENAULT?:

Rombul Renault a fost la inceput doar o emblema amplasata pe capota. In spatele ei se afla claxonul, iar din 1922 centrul siglei a fost taiat, pentru a permite sunetului sa patrunda. A inceput cu o forma circulara si a devenit romb în 1924.

 

CE REPREZINTA SIGLA SKODA?:

Sageata inaripata de pe sigla marcii cehe nu are o semnificatie anume, in afara faptului ca sugereazã viteza.

 

CE REPREZINTA SIGLA SUBARU?:

Subaru a fost prima marca japoneza care a folosit un nume derivat din limba japoneza. Se refera la un grup de sase stele din constelatia Taurus, cunoscute in japoneza si sub numele de "mutsuraboshi". Este vorba de Pleiade.

 

CE REPREZINTA SIGLA TOYOTA?:

Sigla Toyota contine trei elipse care reprezinta inima clientului, inima produsului si progresul tehnologic si oportunitatile nelimitate ale viitorului. In japoneza, "Toyo" semnifica abundenta, iar "ta" inseamna orez. In unele culturi asiatice, cei binecuvantati cu o abundenta de orez sunt binecuvantati cu multa bogatie.

 

CE REPREZINTA SIGLA VOLKSWAGEN?:

Povestea siglei Volkswagen este simpla si inseamna in traducere din limba germana masina poporului. Sigla contine literele V si W: "volks" adica a poporului, iar "wagen" masina.

 

CE REPREZINTA SIGLA VOLVO?:

Volvo inseamna "eu merg" in latina, iar cercul marginit de o sageata este semnul conventional pentru fier – bogatia cea mai cunoscuta a Suediei. Cercul si sageata reprezinta scutul si sageata lui Marte, la randul lor simboluri pentru fier.


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

CENTURA DE SIGURANTA TREBUIE POZITIONATA CORECT?:

In anumite circumstante o centura de siguranta purtata incorect sau fixata incorect in dispozitivul de blocare nu isi poate indeplini functia de protectie, iar acest fapt poate determina accidentarea grava sau fatala.

Nu trebuie sa utilizati o centura de siguranta pentru a asigura simultan o persoana si un obiect/obiecte.

Centura de siguranta ofera protectia necesara daca spatarul scaunului este pozitionat cat mai aproape de verticala si daca ocupantul scaunului este asezat drept.

Este de preferat sa reglati centura de siguranta la o inaltime care sa va permita trecerea acesteia peste porþtiunea de mijloc a umarului.

 

CONVERTORUL CATALITIC OXIDANT A FOST INVENTAT DE VOLVO IN 1974?:

Primul convertor catalitic oxidant a fost creat de VOLVO in anul 1974.

 

COPII CU INALTIME SUB 1,20M TREBUIESC PROTEJATI SUPLIMENTAR?:

Intotdeauna protejati copii cu inaltimea sub 1,50 m sau cu varsta sub 12 ani prin intermediul unor sisteme de retinere speciale.

Daca sistemul de retinere pentru copii nu a fost instalat corespunzator pe un scaun adecvat, copilul nu va fi protejat in mod adecvat in caz de accident, franare brusca sau schimbare brusca de directie. Din acest motiv, atunci cand instalati un sistem de retinere a copiilor trebuie sa respectati instructiunile furnizate de producatorul acestuia. Este recomandat ca sistemul de retinere a copilului sa fie instalat pe unul din scaunele din spate.Copilul este in general mai bine protejat in aceasta pozitie.

Nu permiteti copiilor cu varsta sub de 12 ani sa calatoreasca pe scaunul pasagerului din fata daca nu sunt protejati (prin intermediul unui sistem de retinere pentru copii).

Nu permiteti niciodata copiilor sa calatoreasca in bratele altui ocupant al autoturismului. In caz de accident, retinerea copilului nu va fi posibila din cauza fortelor care actioneaza.


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

CUM FUNCTIONEAZA SEMNALIZATOARELE DE AVARIE?:

Semnalizatoarele de avarie functioneaza si in cazul in care contactul este decuplat;

Acestea se aprind automat la declansarea unui airbag;

Comutatorul de actionare a semnalizatoarelor de avarie este situat pe consola centrala.

Luminile de semnalizare intermitente din spate pot fi de culoare galbena sau rosie.

 

CUM SA FOLOSITI CRICUL?:

Cricul este destinat exclusiv ridicarii autovehiculului in scopul inlocuirii unei roti.

Nu trebuie sa va asezati sub autovehicul cand acesta este ridicat pe cric.

Daca nu ridicati autovehiculul in modul descris, acesta poate aluneca de pe cric (de exemplu, daca este pornit motorul sau daca sunt deschise sau inchise portierele sau hayonul).

Din motive de siguranta, daca intentionati sa lucrati sub autovehicul, este de preferat sa il ridicati pe standuri.

 

DECLANSAREA /ACTIVAREA AIRBAG-ULUI SE FACE NUMAI IN ANUMITE CONDITII?:

Airbagurile nu sunt declansate in toate tipurile de accidente. Acestea sunt comandate de un sistem complex de senzori combinat cu o componenta de procesare si decizie. Acest proces este de natura anticipativa deoarece umflarea airbagului trebuie sa aiba loc in timpul impactului si trebuie adaptata pentru a oferi protectia suplimentara calculata pentru ocupantii autovehiculului.

In timpul umflarii airbagurilor este eliberata o cantitate mica de pulbere fina. Aceasta pulbere nu semnaleaza prezenta unui incendiu la bordul autovehiculului.

Dupa declansarea airbagurilor partile airbagului sunt fierbinti.

 

EXISTA OGLINZI RETROVIZOARE CU REGLARE AUTOMATA ANTI-ORBIRE?:

Daca fasciculul incident provenind de la faruri nu atinge senzorul integrat in oglinda retrovizoare (de exemplu in cazul incarcarii compartimentului de bagaje pana la plafon) functia de reglare automata anti-orbire va fi inoperanta.


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

FENOMENUL DE AUTOAPRINDERE?:

Fenomenul de functionare a motorului pentru cateva secunde dupa scoaterea cheii din contact se numeste autoaprindere

Supraincalzirea motorului se datoreaza ruperii curelei de ventilator sau blocarii termostatului in pozitia inchis.

O alta cauza poate fi lipsa lichidului de racire din instalatie (furtune sparte, radiator fisurat, vas de expansiune spart).

 

GAZELE DE ESAPATIE SUNT UN PERICOL DE INTOXICARE?:

Nu este recomandabil sa lasati niciodata motorul in functiune in spatii inchise.

Gazele de esapament contin monoxid de carbon. Inhalarea acestor gaze prezinta un risc pentru sanatate. (poate cauza pierderea cunostintei si chiar decesul).

 

IN SPATIUL DESTINAT PICIOARELOR SOFERULUI NU TREBUIE SA DEPOZITATI OBIECTE?:

Atunci cand podeaua spatiului destinat picioarelor soferului este acoperita cu un covor de cauciuc sau cu mocheta, este bine sa va asigurati ca acestea nu obstrucioneaza cursa pedalelor si sunt fixate in mod corespunzator. In caz contrar, acestea pot fi prinse intre pedale la accelerarea sau franarea brusca a autovehiculului. Acesta situatie este deosebit de periculoasa si va poate impiedica sa franati, sa debreiati sau sa accelerati dupa cum doriti.

 

MODIFICAREA SISTEMELOR ELECTRONICE POATE CAUZA NEREGULARITATI IN FUNCTIONAREA AUTOVEHICULULUI?:

Lucrarile incorect efectuate asupra echipamentelor electronice si a software-ului asociat pot impiedica functionarea corecta a acestor echipamente.

Modificarea sistemelor electronice poate cauza defectiuni, chiar sistemelor care nu au fost modificate. Astfel de defectiuni pot periclita grav siguranta functionala a autovehiculului si, in consecinta, propria dumneavoastra siguranta.

Nu trebuie sa opriti motorul in timpul conducerii autovehiculului deoarece unele sisteme de siguranta functioneaza doar atunci cand motorul este pornit.


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

MOTORINA POATE COAGULA LA -15 GRADE CELSIUS?:

Proprietatile fluiditatii motorinei pot fi inadecvate la temperaturi exterioare scazute.

Pentru a evita problemele de functionare trebuie sa stiti ca sunt disponibile tipuri de motorina cu fluiditate superioara pentru conditii termice scazute.

 

NU TREBUIE SA ACTIONATI MANETA DE ELIBERARE A CAPOTEI MOTORULUI IN TIMP CE AUTOVEHICULUL SE AFLA IN MISCARE?:

Nu trebuie sa actionati maneta de eliberare a capotei motorului in timp ce autovehiculul se afla in miscare deoarece este posibil sa se deschida, obstructionind astfel vizibilitatea si reprezentand un pericol pentru dumneavoastra sau pentru alte persoane.

 

OGLINDA RETROVIZOARE HELIOMATA CONTINE ELECTROLIT?:

Daca sticla unei oglinzi retrovizoare cu reglare automata anti-orbire se sparge, este posibila scurgerea de electrolit. Electrolitul este puternic iritant si ar trebui evitat contactul acestuia cu pielea, ochii sau caile respiratorii.

 

PARBRIZUL LAMINAT A FOST INVENTAT IN 1944?:

Primul producator de autovehicule care a utilizat parbrizele laminate a fost VOLVO (anul 1944).

Parbrizul laminat este alcatuit dintr-un strat de plastic cauciucat presat intre doua foi de sticla care atunci cand este lovit se indoaie iar plasticul impiedica fisurarea sticlei.


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

PE CAROSABIL, GHEATA SE FORMEAZA SI LA TEMPERATURI DE PESTE 0 GRADE CELSIUS ?:

Chiar daca temperatura afisata se situeaza deasupra punctului de inghet, suprafata carosabilului poate ramane inghetata (mai ales in zonele impadurite sau pe poduri)chiar si la temperatura de +3 grd Celsius..

Prin urmare trebuie sa va adaptati in permanenta stilul de conducere si a vitezei la conditiile meteo.

 

PE DRUMURI INUNDATE TREBUIE SA TINETI SEAMA DE URMATOARELE?:

Atunci cand este necesar sa conduceti pe drumuri inundate trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte, cum ar fi:

- viteza maxima permisa de rulare este viteza mersului pe jos;

- nu conduceti pe suprafete inundate cu o adancime a stratului de apa mai mare de 25 cm;

- aveti in vedere faptul ca autovehiculele din fata determina formarea de valuri la inaintarea prin apa. (depasirea limitei permise de adâncime a apei);

 

REGLARE SCAUNULUI SE FACE INAINTE DE PORNIREA DE PE LOC?:

Este indicat sa reglati scaunul soferului doar atunci cand autovehiculul stationeaza. In acest fel puteti sa va asigurati ca atentia dumneavoastra nu va fi distrasa de la conditiile de drum si de trafic dar si ca nu veti pierde controlul autovehiculului ca urmare a deplasarii accidentale a scaunului.

 

REGLAREA OGINZILOR ESTE IMPORTANTA?:

Este recomandat sa reglati oglinda retrovizoare interioara si oglinzile exterioare inainte de a porni la drumpentru a va asigura ca aveti vizibilitate adecvata asupra conditiilor de drum si de trafic.

Oglinzile exterioare reduc dimensiunile imaginii reflectate. In realitate obiectele se afla mai aproape decat par prin urmare este posibila aprecierea eronata a distantei fata de autovehiculele din spate.

 

ROATA DE REZERVA DE UZ TEMPORAR POATE FI FOLOSITA DOAR IN ANUMITE CONDITII?:

Pe parcursul utilizarii rotii de rezerva de uz temporar nu trebuie sa depasiti viteza de 80km/h. Deasemenea trebuie luata in calcul lipsa de stabilitate conferita autoturismului de suprafata de contact cu asfaltul mult mai mica a rotii de rezerva de uz temporar fata de celelalte roti.

 

SISTEMUL DE RACIRE ESTE PRESURIZAT?:

Este de preferat ca atunci cand doriti sa desurubati capacul rezervorului de lichid de racire sa asteptati racirea motorului.

 

AERODINAMICA:

Aerodinamica - ramura a mecanicii care se ocupa de miscarea gazelor (in special a aerului) si de efectele lor asupra fluidelor. La proiectarea masinilor, deplasarea pozitiva sau negativa a curentului de aer este studiata in tunele aerodinamice. Este de preferat ca deplasarea negativa sa apese vehiculul cat mai aproape de sol. Rezistenta masinii la frecarea cu aerul este de asemenea studiata

 

CAL-PUTERE (CP):

Cal Putere (CP) - Unitate de masura alternativa a puterii.

1 CP reprezinta forta necesara ridicarii unui corp de 75 kg la inaltimea de un metru, in timpul de o secunda.

 

Legatura dintre unitatea de masura standardizata a Puterii, Watt-ul si calul putere este data de formula:

 

1 CP = 0.745699872 KW [Kilowatt]


If you love something...let it go, if it comes back to you...it's yours, if NOT....it never was!

 

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita - ignorance is bliss ;)

 

www.clublancia.ro

 

fiatmapportal.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.